Kviečiame kartu keliauti tautos švietėjo Lauryno Ivinskio gyvenimo keliu!

🏃‍♂️🏃‍♀️ Bėgimai Mažeikių rajono parkų takais 🏃‍♂️🏃‍♀️
2021 m. 26 liepos d.
Sekmadienis su muzika. Maria Callas koncertas Renavo dvare. Laukiame Jūsų 2021 m. rugpjūčio 8 d. 19:00 val.
2021 m. 4 rugpjūčio d.

Kviečiame kartu keliauti tautos švietėjo Lauryno Ivinskio gyvenimo keliu!

Kviečiame kartu keliauti tautos švietėjo Lauryno Ivinskio (1810-1881) gyvenimo keliu!

Išvykstame rugpjūčio 13 d. 8:00 val. nuo p.c. IKI, Sedos g.18, Mažeikiai

! Kelionė autobusu nemokama ! Už įėjimo bilietus ir gidų paslaugas 9€/asm., su degustacijomis 15€/asm.

Kelionės programa:

  • Aplankysime Viekšnių senosiose kapinėse esantį Lauryno Ivinskio bičiulio Aleksandro Moro kapą ir išgirsime jaudinančią jo gyvenimo istoriją.
  • Užsuksime į Pavirvytės dvarą, kuriame Laurynas Ivinskis dirbo, o vėliau bičiuliškai bendravo su savininku bajoru Juozu Paulavičiumi. O ten buvo bepradedanti  rutuliotis ir meili istorija…(mokama gido paslauga).
  • Paėjėsime link Apžadų kapelių, esančių prie Kairiškių kaimo, o pačiuose Kairiškiuose daug pamatysime ir išgirsime apie garsų, veiklų inžinierių Vladą Sirutavičių.
  • Pabuvosime Šiaudinėje – vienoje iš seniausių Lietuvoje medinių bažnyčių, stabtelėsime prie  Merkelio Račkausko (1885-1968) sodybos (mokama gido paslauga).
  • Užsuksime į Paragių dvarą, menantį seserų rašytojų Sofijos Ivanauskaitės-Pšibiliauskienės (1867-1926) ir Marijos Ivanauskaitės-Lastauskienės (1872-1957), pasirašinėjusių bendru Lazdynų Pelėdos slapyvardžiu, gyvenimus. Jų tėvas Nikodemas Erazmas Ivanauskas (1844-1931) paliko atsiminimus  apie Lauryną Ivinskį (mokamas objektas, šeivamedžio uogų, žiedų sirupo, saldainukų degustacija).

       Paragių dvariškoje aplinkoje atsipūsime, suskanausime savo pasiruoštus užkandukus.

  • Stabtelėsime Tryškiuose prie šv. Florijono koplytstulpio, Švč. Trejybės bažnyčios.
  • Kuršėnuose aplankysime Lauryno Ivinskio kapą, paminklą, Milvydų dvarą – paskutinę tautos švietėjo gyvenimo stotelę, pavartysime senus kalendorius muziejuje, pasisvečiuosime naujai atrestauruotame Kuršėnų dvare. O kaip Kuršėnai – ir be Kuršėnų vyniotinio?! (Kuršėnų dvaras – mokamas objektas, degustacija).

O jei dar turėsime sveikatos ir ukatos – užkopsime į  Papilės piliakalnį, aplankysime Simono Daukanto kapavietę, nuo 15 m aukščio Jurakalnio apžvalgos bokšto pasigėrėsime įspūdingu kraštovaizdžiu.

≎≎≎≎

Kelionė autobusu nemokama.

Už įėjimo į lankytinus objektus bilietus ir gidų paslaugas 9€/asm., su degustacijomis 15€/asm.

Registracija tel. 8 620 37506

         Renavo dvaro tęstinis projektas – renginių ciklas „Laurynui Ivinskiui atminti“

Dažnai per knygas, raštus, išlikusius ir užrašytus prisiminimus nusikeliame į praėjusius amžius. Svarbu atrasti ir suvokti: tų laikmečių asmenybių gyvenimo būdą, suprasti jų pašaukimą aukotis menui, mokslui, alinančiai dirbti tautos gerovei  ir ta linkme auklėti augančią kartą.

Laurynas Ivinskis  – XIX a. tautos švietėjas, kurio gyvenimo kelias vingiavo per Žemaitijos dvarus, o kas pakeliui pasitaikė – viskas buvo „sulesiota“: nuo patarlių, priežodžių, žodynų sudarinėjimo, augalų, grybų, vabalų aprašymo, herbariumų rinkimo, literatūrinių kūrinių vertimo iš lenkų kalbos, paties plunksnos bandymo, iki kalendorių sudarinėjimo, leidimo… Duonai užsidirbti dvaruose mokė ir auklėjo bajorų vaikus. Kai kurie jų nusekė mokytojo gairėmis nužymėtą kelią. Ir šiais laikais žinomos pavardės, kaip Stanislovo Narutavičiaus, Vlado Zubovo, Gabrielės Petkevičaitės-Bitės ir kt. Lauryno Ivinskio bendravimas su vaikais buvo persmelktas gilia išmintimi ir pasitikėjimu jaunąja karta. „Ivinskio būta didelio žmogaus, didele siela“ („Raštai“, psl. 516).

Iš tikrųjų nebuvo taip paprasta, įvertinant XIX a. technologines galimybes, carinės Rusijos priespaudą, padaryti tautai tiek daug ir įvairių mokslo labui  darbų ir išlikti tokiu paprastu, kilniaširdžiu žmogumi, kantriai, dažnai alkanam, nešančiu mokslo šviesulį.

Šiais metais sukanka 175 metai nuo pirmojo lietuviško kalendoriaus, Lauryno Ivinskio sudaryto, kitaip dar vadinamo Metskaitliaus, išleidimo ir 140 metų, kai mirė pats Laurynas Ivinskis.

Renavo dvaro sodyba, o joje bent trejus metus gyveno ir dirbo Laurynas Ivinskis, mokė brolius Stanislovą ir Gabrielių Narutavičius, įgyvendina tęstinį projektą – renginių ciklą „Laurynui Ivinskiui atminti“, kurį dalinai finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Kviečiame sekti informaciją ir dalyvauti renginiuose.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status