Europos paveldo dienų renginyje „Interjero detalėse – XIX a.-XX a. pr. Renavo dvaro statinių istorija ir grožis” pažinome ir gaminome koklius ⚜🟫🔳🧱

Europos paveldo dienų renginių ciklo “Įtraukiantis paveldas“ startas 🎌
2021 m. 21 rugsėjo d.
👒🎩 Kviečiame į fotoparodą „Senjorų retro” 🎩👒
2021 m. 1 spalio d.

Europos paveldo dienų renginyje „Interjero detalėse – XIX a.-XX a. pr. Renavo dvaro statinių istorija ir grožis” pažinome ir gaminome koklius ⚜🟫🔳🧱

2021 09 19

Sekmadienį vėl kvietėme besidominčius kultūriniu paveldu į Renavo dvarą, Europos paveldo dienų ciklo renginio „Interjero detalėse – XIX a.-XX a. pr. Renavo dvaro statinių istorija ir grožis” antrąjį etapą.

Dalyvių laukė smagi ekskursija po dvaro teritoriją, informatyvios paskaitos ir stebinantys praktiniai užsiėmimai.

 

Renavo dvaro direktoriaus Deivido Makavičiaus vedama informatyvi ekskursija supažindino dalyvius su dvaro ansamblio kūrimu, buvusių ir išlikusių statinių paskirtimi, būkle ir įvairiomis intriguojančiomis istorijomis.

 

Apie dvaro oficinos restauracijos metu išsaugotus buvusių XIX a.pab.-XX a.pr. koklinių krosnių koklius, išaiškintus jų gamintojus ir koklių atkeliavimo į dvarą kelius papasakojo muziejininkė Nomeda Vėlavičienė.

 

 

 

Apie koklių gaminimo istorinę raidą, formas, paskirtį, koklinių krosnių dvaruose restauravimo patirtis, specialiųjų koklių Valdovų rūmams gamybos ypatumus, Renavo oficinoje išlikusios istorinės krosnies restauravimo istoriją ir dar daug daug įdomaus papasakojo gerbiamas lektorius – Vilniaus puodžių cecho vadovas, keramikas-restauratorius Dainius Strazdas.

 

 

 

Susidomėjusius dalyvius pakvietus karštos arbatos puodeliui ir po profesionalaus koklio atspaudimo demonstracijos pasiūlius patiems išbandyti šį amatą, niekas nepabijojo susitepti rankų 😊

 Smagu buvo kiekvienam nuo Dainiaus Strazdo ir Lauros Sodeikaitės atsivežtų koklių matricų atsispausti nors po koklio fragmentą. O kiek kruopštumo reikia, kad atspausti koklio plokštelę, kuo tiksliau atkartojančią dailų matricos raštą! Buvo nemažai džiaugsmo pavykus tai padaryti 😊

Dėkojame lektoriams, svečiams iš Vilniaus už nepakartojamą patirtį ir naujas žinias, visiems susirinkusiems dalyviams! Dėkingi Vilmai Vžesniauskienei už kvapnią ir šildančią arbatą. Ačiū Rūtai Končiutei-Mačiulienei už pagalbą organizuojant šį renginį!

Renginį dalinai finansavo Kultūros paveldo departamentas

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status