🍂 Rugsėjo 23 d. (penktadienį) renginys „Obels žiede – istorijos ir meno krislai“ 🍂

⚜📸 Kviečiame į susitikimą su VAIDOTU GRIGU Renavo dvare 2022 m. rugsėjo 16 d. 16.00 val. ⚜📸
2022 m. 12 rugsėjo d.
🌺🍏 Kviečiame į rugsėjo 23 d. 13 val. į renginį „ Obels žiede – istorijos ir meno krislai“ 🍏🌺
2022 m. 16 rugsėjo d.

🍂 Rugsėjo 23 d. (penktadienį) renginys „Obels žiede – istorijos ir meno krislai“ 🍂

❗🌸🍂 Rugsėjo 23 d. (penktadienį) Renavo dvaro sodyboje renginys „Obels žiede – istorijos ir meno krislai“ 🍂🌸❗

🍂👩 Viena iš renginio dalyvių – menininkė, fotografė DOVILĖ DAGIENĖ. Vyks neįprastų jos fotografijos darbų paroda „Vilniaus veidai. Fitografija: chlorofilo atspaudai“, ją pristatys pati autorė ir pakvies dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse.
🍂👩 Autorės mintys apie parodą:
„…augalų lapai naudojami kaip medžiaga, ant kurios perkeliamos archyvinės Vilniaus vaikų fotografijos. Fotografijose – vaikystės atspindžiai, rasti Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus archyve. Pokario metais, po Vilniaus geto likvidavimo, tokios fotografijos, lyg nuo medžių nukritę lapai, klajojo kiemuose ir gatvėse. Iš įrėmintų lapų į mus žvelgia skaudžios praeities šešėliai, neišsipildę likimai ir svajonės. Šiame pasakojime augalai tampa savitais laiko ir atminties paminklais“.
🍂👩 Kūrybinėse dirbtuvėse bus daug atradimų ir netikėtumų, jose susipažinsite su alternatyviąja fotografijos technika – antotipija ir cianotipija. Antotipija – tai organinis fotografavimo procesas, kuomet vaizdai kuriami pagrindu naudojant augalus arba jų lapų sultis. Cianotipija – fotografijų spausdinimo procesas, kurio metu gaunami tamsiai mėlynos spalvos atspaudai. Antotipijos ir cianotipijos technikas savo kūryboje naudoja daugybė menininkų.
🍂👩  Daugiau apie autorę ir parodą:

VILNIAUS VEIDAI (FITOGRAFIJA: CHLOROFILO ATSPAUDAI)

Dovilė Dagienė, dirbdama su organiniais fotografijos procesais, vaizdui sukurti pasitelkia fitografiją (gr. phyton – augalas, grapho – rašau): chlorofilo atspaudus. Autorės darbuose, kurie yra fotografijų ciklo „Augalų atmintis“ dalis, augalų lapai naudojami kaip medžiaga, ant kurios perkeliamos archyvinės Vilniaus vaikų fotografijos. Fotografijose – vaikystės atspindžiai, rasti Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus archyve. Pokario metais, po Vilniaus geto likvidavimo, tokios fotografijos, lyg  nuo medžių nukritę lapai, klajojo kiemuose ir gatvėse. Iš įrėmintų lapų į mus žvelgia skaudžios praeities šešėliai, neišsipildę likimai ir svajonės. Šiame pasakojime augalai tampa savitais laiko ir atminties paminklais.

„Idėja spausti fotografijas ant augalų lapų gimė dirbant su augalų atminties tema, kuomet archyvuose susidūriau su botaniko Jokūbo Movšovičiaus istorija. J. Movšovičius buvo žydų kilmės botanikas, dirbęs Vilniaus universitete. Prieš karą jis apsigynė disertaciją, kurioje tyrinėjo Panerių pievų augaliją. Karo metais jaunam mokslininkui teko slapstytis botanikos sode. Esama liudijimų ir istorijų, kad karo metu iš Vilniaus geto į botanikos sodą jis yra atvežęs ir žydų vaikus. Atrodo, jam buvo svarbu vaikams parodyti sodą ir augalus, tarsi suteikti jiems galimybę atsigauti nuo karo siaubo. Ši istorija mane įkvėpė archyvuose ieškoti vaikų veidų. Augalo ir vaiko santykis yra gana įprastas žmonių kultūroje. Apie vaikus mes dažnai kalbame kaip apie gėles, apie augalus, apie ateities pažadą… Ir čia mes susiduriame su karo siaubu, kuris sustabdo tą augimą… Ir sustabdo gyvenimus…“ – sako parodos autorė.

DOVILĖ DAGIENĖ DODA – menininkė, fotografė gyvenanti ir kurianti Vilniuje. 2020 m. Vilniaus dailės akademijoje baigė doktorantūros studijas ir apgynė meno daktaro laipsnį. Dovilės Dagienės meninių tyrimų sritis jungia atmintį ir užmarštį, vaizduotę, laiką ir vietą fotografijoje.

Nuo 2006 m. menininkė dalyvauja grupinėse parodose, yra surengusi keletą autorinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Jos serija „Berniukas su lazda“ buvo nominuota ir apdovanota antruoju prizu 2015 m. Pasaulio fotografijos apdovanojimuose (WPA). 2018 m. pristatyta serija „Sustabdyta šviesa: dvi Saulės“ iš projekto „Čia tada, ten dabar“ buvo pastebėta ir įvertinta International Photography Grant 2018 eksperimento kategorijoje. 2019 m. menininkei suteikta J. Dovydėno premiją (Lietuvos fotomenininkų sąjunga) už reikšmingiausius humanistinės ir dokumentinės fotografijos projektus, meno kūrinius ir parodas, o 2020 m. B. Buračo fotografijos meno premija (Lietuvos kultūros ministerija) „Už konceptualų ir empatišką žvilgsnį į senąsias medines Lietuvos sinagogas, atminties ir gamtos įprasminimo subtilumą bei įspūdingą idėjų pateikimą.“ 2021 m. tarptautinėje meno mugėje Art Vilnius pristatyti fitografijos atspaudai sulaukė komisijos įvertinimo. Menininkę pristatanti galerija paminėta tarp septynių geriausių.

„Ekspozicijoje susitinka atminties menas – fotografija ir augalų lapuose įspausta atmintis. Fotografijos ribos šitaip stipriai prasiplečia, tarsi susilieja su fitografija – augalo fotografija ir abi jos prabyla subtiliai jautriomis temomis. Tai vienas estetine ir idėjine prasme stipriausių pasirodymų mugėje“ – teigia meno komisijai vadovavusi nepriklausoma kuratorė L. Kreivytė.

Parodą remia Lietuvos kultūros taryba

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status