Renginys „ Obels žiede – istorijos ir meno krislai“ apjungė parodas, pranešimus ir kūrybinį užsiėmimą

⚜ Renginys „Renavo dvaras – ir šiandienai, ir rytojui“ Europos kultūros paveldo dienoms paminėti ⚜
2022 m. 19 rugsėjo d.
Spektaklis “Šimtmečio moterys” Renavo dvaro rūmuose š. m. spalio 7 d. 18 val.
2022 m. 29 rugsėjo d.

Renginys „ Obels žiede – istorijos ir meno krislai“ apjungė parodas, pranešimus ir kūrybinį užsiėmimą

Renginys „ Obels žiede – istorijos ir meno krislai“ apjungė keletą skirtingų veiklų: išklausyti du pranešimai sodo tema, atidaryta ypatinga technika atliktų fotodarbų paroda, dalyviams nauja patirtis – išbandyta alternatyvioji fotografijos technika cianotipija, pasidžiaugta iš augalų austų kilimėlių paroda.

🔸 Savo pranešime „Renavo dvaro sodai“ muziejininkė Nomeda Vėlavičienė pristatė trumpą sodininkystės Lietuvoje istoriją, žinias apie XIX a. Renavo dvaro savininkų sodininkavimą, senąsias vaismedžių veisles.

🔸 Prof. dr. Rimantas Balsys savo pasakojimu „Sodas ir jo medžiai lietuvių mitologijoje“ prikaustė visų dėmesį, paskatino pasigilinti į lietuviškas tradicijas, tautosaką, suprasti ją, įžvelgti ten glūdinčią senolių išmintį.

🔸 Menininkė ir fotografė Dovilė Dagienė pristatė savo visus nustebinusią autorinę fotografijų parodą „Vilniaus veidai. Fitografija: chlorofilo atspaudai“. Autorė papasakojo, kaip gimė tokia originali idėja apjungti fotografiją, augalų lapus ir skaudžią holokausto istoriją. Taip sutapo, kad rugsėjo 23-ąją, minima Lietuvos žydų genocido diena, o iš parodos fotografijų ant augalų lapų į mus žvelgė žydų tautybės vaikų veidai – broliai ir sesės, klasiokai, šeima… Net nežinodami jų vardų, pagerbėme jų atminimą.

Autorė Dovilė Dagienė atsakė į visus dalyvių keliamus klausimus apie ypatingąjį darbų atlikimo būdą. O apie tai plačiau pakalbėti ir pabandyti patiems sukurti menišką darbelį pakvietė į kūrybinį užsiėmimą.

🔸 Kūrybinėse dirbtuvėse Dovilė Dagienė supažindino su alternatyviąja fotografijos technika – antotipija ir cianotipija. Kol gurkšnojome vaistažolių arbatą, ji papasakojo ir tokios atspaudo gavimo technikos ištakas, ir apie naudojamas medžiagas, reikalingas specialias sąlygas. O po to praktiškai demonstravo atvaizdų gavimo procesus ir paragino pabandyti patiems. Proceso metu buvo naudojama ir dvaro teritorijoje esanti gamtinė medžiaga – lapai, žiedai, vaisiai ir kt. Nors kantrybės ir išradingumo reikėjo, ir moksleiviai, ir suaugusieji mielai įsitraukė į šį užsiėmimą.

🔸 Renginio metu džiaugėmės mūsų krašto tautodailininkės Irinos Klemenienės išmone, kūrybiškumu, gėrėdamiesi iš vasaros žolynų austais takeliais ir uosdami augalų skleidžiamus aromatus.

🔸 Dėkojame už šaunų dalyvavimą renginyje Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos I gimnazinės klasės mokiniams su mokytoja Inga Šilinskyte! Ačiū visiems atvykusiems dalyviams, taip pat lektoriams ir parodų autorėms!

2022 09 23

Renginį fotografavo: Nomeda Vėlavičienė ir Deividas Makavičius.

Daugiau fotografijų Facebook paskyroje Renavo dvaro sodyba

Projektą finansuoja:

     

 

     

 

     

 

   

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status